Abrikozen is typisch zomerfruit dat je op vakantie in het Zuid-Frankrijk in overvloed aantreft op de lokale marktjes. Ze gedijen goed in het warme klimaat van het zuiden.
Een abrikoos is een steenvrucht een zachte, donzige, gele tot oranje schil. Je kunt ze met of zonder schil eten.
Waarom moet je letten als je ze aankoopt? Koop zachte abrikozen en vermijd vruchten met plekjes of onregelmatigheden. Abrikozen zijn heel kwetsbaar en vragen om een gentle touch. Verse abrikozen zijn in België beschikbaar vanaf juni. De vrucht is ook heel populair in gedroogde vorm. Bewaar onrijpe abrikozen op kamertemperatuur.
Je kan abrikozen verwerken in frisse fruit- of andere salades, in confituur, gebak of gebruiken voor vlees- of gevogeltegerechten. Bij een rijpe abrikoos kan je het vruchtvlees eenvoudig van de pit verwijderen.
We delen hieronder twee eenvoudige gerechten met abrikoos, om klaar te maken in je vakantiehuis in Zuid-Frankrijk. Of neem wat abrikozen mee naar huis om bij thuiskomst mee aan de slag te gaan!
Met deze hoeveelheid beslag kun je ook een 8-tal cupcakes maken. Snijd in dat geval de abrikozen in kleine stukjes.
Lekker als hapje of als onderdeel van een fris slaatje!