Deze zomer bezocht ik enkele van onze mooie vakantiewoningen in de Provence. Op een van mijn vrije dagen besloot ik om de beroemde zoutvlaktes van Aigue Mortes te bezoeken. In een treintje reden we door de immense zoutvlaktes. Fantastisch om dit eens van dichtbij te zien. De gids legde ons uit hoe de Fleur de Sel gewonnen wordt.
Fleur de Sel is een grof zeezout dat zeer verfijnd is van smaak. Het proces om dit zout te ontginnen is volledig natuurlijk. Zeewater wordt opgevangen in bekkens, waarna het water verdampt in de zon. Het beste zout drijft bovenop het water en wordt door de saunier (‘zoutwerker’) weggeschept. Als je weet dat 35 vierkante meter water slechts één kilogram Fleur de Sel oplevert, begrijp je meteen waarom het zo’n duur zout is.
Na afloop van de rondrit kocht ik in het winkeltje een paar potjes Fleur de Sel als souvenir. En ik ontdekte dat de naam van de saunier vermeld staat op het deksel. Ceuilli à Aigue Mortes saunier Patrick Ferdier. Hoe origineel!
Ik gebruik Fleur de Sel meestal om gerechten af te werken. Strooi het net voor het opdienen over een stukje vis of vlees, zodat de subtiele smaak en geur niet verloren gaan tijdens het koken. Daarnaast is Fleur de Sel ooklekker in combinatie met chocolade. En nu de Sint in aantocht is en de winkels al vol mandarijntjes liggen, wil ik graag dit eenvoudige, gezonde dessertje met jullie te delen!
Smakelijk!
Evelien van Reli
Met dank aan 15gram voor dit smakelijke recept!
Om je te helpen bij je zoektocht vind je hieronder enkele plekken die bij veel mensen in de smaak vallen.