Ken je het mopje van de Belg die in Zuid-Frankrijk naar de bakker ging en er een pain français bestelde? Wat voor ons een typisch ‘Frans brood’ is, is voor de Fransen natuurlijk gewoon hun dagelijks brood.
Hoe dan ook, stokbrood & croissants, ze horen voor vakantiegangers bij een Frans ontbijt zoals een fris glaasje wijn op een Zuiders terras ;-) We dompelen je hier even onder in de wereld van de Franse boulangerie.
Bij Frankrijk denken we spontaan aan stokbrood. Elk Frans dorp heeft zijn bakkerij waar je de hele dag door verse baguettes kunt verkrijgen. Hemels!
Hét geheim voor de typische smaak en het krokante korstje zou zijn: weinig gist gebruiken en het deeg een nacht gekoeld laten rusten en rijzen. De condens op het gekoelde deeg zorgt voor de typische kleine blaasjes in de korst.
Ook het creatieve insnijden van de korst, is iets typisch Frans.
Vergis je niet! Niet elk stokbrood is een baguette. De Fransen maken onderscheid tussen une baguette (het ‘gewoonste’ en goedkoopste wit stokbrood, 250 g zwaar, bij wet vastgelegd!), une tradition (ambachtelijk stokbrood van kwalitatiever meel, langer gekneed en daardoor ook duurder) en une ficelle (een smalle baguette van ongeveer 120 g).
Un pain is hetzelfde als een baguette, maar twee keer zo breed en dik, ongeveer 400 g per stuk, met meer broodkruim in verhouding tot de korst.
Naast stokbrood, verkoop de Franse bakker ook allerlei viennoiserie. De Franse verzamelnaam voor wat wij koffiekoeken noemen: zoete broodjes in allerlei vormen. Wist je dat het woord Vienne op de stad Wenen slaat? Een beroemde Parijse bakker uit de Belle Epoque kwam uit Oostenrijk en noemde zijn zaak Boulangerie Viennoise.
De bekendste Franse koffiekoeken zijn de croissant (bien sûr!), pain au chocolat (chocoladekoek), pain aux raisins (koek met rozijnen) en chausson aux pommes (appelflap).
Ook brioche wordt vaak verkocht: zoet wit brood met boter en suiker. Te vinden in verschillende vormen: grote bollen, gevlochten, kleine broodjes met suikerkorrels, …